All Categories
Featured
Vanuit technisch oogpunt is het mogelijk haar zolang je wilt onder 18–24 uur licht te laten ontwikkelen. Er komt waarschijnlijk echter een moment waarop je de omschakeling wilt maken naar de bloeifase. Anders wordt de plant gewoon te groot. Sommige cannabisstrains groeien aanzienlijk (tot wel 2 keer zoveel of meer) tijdens de vroege bloei.
Fotoperiodieke cannabis begint aan het eind van de zomer te bloeien. Het aantal uren daglicht neemt dan op natuurlijke wijze af. Binnen is de kweker echter verantwoordelijk voor de inzet van de bloei. Dat doe je door het lichtschema aan te passen naar 12 uur licht en 12 uur duisternis.
Als je binnen kweekt met een 12-12-schema, dan is het belangrijk dat er geen verstoring is van de 12 uren duisternis. Zorg er dus voor dat je tent of kas geen openingen heeft waardoor licht van buiten binnenkomt. Dat zorgt er namelijk voor dat je bloeiende plant weer teruggaat naar de groeifase.
Als je led een dimmer heeft, is het nu het moment om de lichtintensiteit op maximaal in te stellen. Of verlaag het licht, zodat het de aanbevolen afstand heeft tot de planten. Als je niet zeker weet wat de beste afstand is, bekijk dan de instructies van de producent. Belangrijk: Als je iets aan de verlichting verandert, bijvoorbeeld de intensiteit of de positie, doe dat dan geleidelijk.
Een te snelle verandering geeft je planten teveel stress. Als je autoflowers kweekt in plaats van fotoperiodieke strains, dan hoef je de bloeifase niet zelf te initiëren door de verlichting te veranderen naar 12 uur licht aan/uit. Autoflowering planten geef je gewoon 18–24 uur licht per dag totdat het tijd is voor de oogst.
Daardoor krijg je een hogere opbrengst. HID-lampen, zoals MH/HPS-kweeklampen, gebruiken kwekers ook nog steeds volop. Ze zijn namelijk goedkoper dan goede leds en toch betrouwbaar voor het kweken van hoogwaardige wiet. Bovendien worden kweektenten vaak geleverd met HID-lampen. Daarom beginnen veel nieuwe kwekers met deze lampen en niet met leds.
Led-kweeklampen zijn tegenwoordig voor "een prikkie" verkrijgbaar. Deze budget exemplaren van overzees zijn echter het bespaarde geld niet waard. Wil je hoogwaardige leds? Dan besteed je gewoonlijk veel geld aan een lamp die goede opbrengsten belooft en lang meegaat. Heb je dus een beperkt budget en kun of wil je niet veel besteden? Houd het dan voorlopig gewoon bij HID-lampen.
HID-lampen doen het nog steeds goed, zowel voor de groei als bloei. En qua prestaties soms zelfs nog beter dan bepaalde leds. We hebben al genoemd dat HID-lampen veel hitte produceren. Dus als je problemen hebt met warmte in je kweekruimte, ga dan zeker op zoek naar leds. Daarmee bespaar je geld dat je anders nodig hebt voor koelsystemen.
Deze zorgen er namelijk voor dat je planten het warm genoeg hebben, zonder dat je extra verwarming nodig hebt. Maakt het gebruik van led-lampen of HID-lampen nog wat uit voor de kwaliteit van je toppen? Sommige kwekers zeggen dat MH-lampen betere opbrengsten geven of "mooiere toppen" dan leds. Er zijn echter ook telers die zeggen dat HID misschien betere oogsten geeft, maar dat ledverlichting je wiet een betere smaak en/of kwaliteit geeft.
Uiteindelijk moet je een goede lamp met genoeg PPFD hebben. Dit is een van de belangrijkste factoren om de oogst te maximaliseren. Wil je extra informatie over leds in vergelijking met andere soorten kweeklampen? Lees dan ons artikel over de voor- en nadelen van diverse soorten verlichting voor cannabis. Moderne led-kweeklampen, bijvoorbeeld COB-lampen, geven licht dat net zo intens is als dat van HID.
Dat leidt tot verkleurde of verbleekte bladeren, tekorten aan voedingsstoffen of andere groeiproblemen. Daarom is het belangrijk om je leds op een goede afstand van je cannabisplanten te hangen. Er is geen "one size fits all"-oplossing voor de juiste afstand van leds. Er zijn namelijk grote verschillen tussen de diverse soorten.
De fabrikant van je verlichting zou instructies moeten bieden over de aanbevolen afstand tot het bladerdak van je planten. Deze vind je in de handleiding van een lamp of op de website van de producent. Als vuistregel geldt echter dat de meeste leds zo’n 30–45cm van de toppen van je planten zouden moeten hangen voor een gezonde en krachtige groei.
Slimme verlichting bestaat al jaren. Denk bijvoorbeeld aan de schemerlamp die automatisch aangaat als het donker wordt. Of het lampje bij de schuur die aanspringt als er iemand langsloopt. Tegenwoordig is slimme verlichting meer dan dat. Onder slimme verlichting verstaan we verlichting die te bedienen is via een app op uw smartphone of tablet en die samen kan werken met andere slimme apparaten.
De meest bekende categorie is slimme lampen. Deze lampen zien er hetzelfde uit als uw huidige lampen met als enige verschil dat zij een ingebouwde slimme module hebben. Hierdoor zijn ze aan uw netwerk te koppelen waarna de lampen via een app te bedienen zijn. Slimme lampen zijn te bedienen op afstand, kunnen worden gedimd en zijn in veel gevallen in staat om verschillende lichtkleuren weer te geven.
Zo kunt u van elke “domme” lamp een slimme lamp maken. Slimme lampen zijn verkrijgbaar in alle varianten die u gewend bent van de traditionele gloeilamp. Denk hierbij aan slimme E27 lampen, slimme E14 lampen of aan slimme spots. Een ander voordeel is dat slimme lampen vaak ledlampen zijn. Zo maakt u niet alleen uw bestaande lamp smart, maar profiteert u ook van een lager energieverbruik en dus lagere kosten.
Op het gebied van slimme verlichting zijn er verschillende protocollen, deze zijn niet altijd in staat om met elkaar te communiceren. Het is daarom belangrijk om vooraf te bepalen met welk protocol u wilt werken zodat u uw slimme verlichting op een later tijdstip eenvoudig uit kunt breiden. Naast slimme lampen zijn er ook slimme fittingen verkrijgbaar.
Daarna kunt u de lamp op afstand in- en uitschakelen en soms ook dimmen. De slimme fitting is te bedienen via een wandschakelaar, afstandsbediening of via een app op uw smartphone. Door gebruik te maken van een slimme fitting hoeft u uw lampen niet te vervangen, maar kunt u ze toch slim maken.
Tegenwoordig zijn er ook slimme ledstrips. Deze strips worden geleverd met ingebouwde of bijgeleverde slimme module. Na het installeren voegt u de ledstrip eenvoudig toe aan uw app waarna ook deze op afstand te bedienen is. Inbouwontvangers zijn ideaal als u uw lamp slim wilt maken zonder aanpassingen aan de lamp.
U kunt dan de schakelaar gebruiken zoals u gewend bent en ondertussen beschikt u ook over de mogelijkheid om de lamp op afstand en via de app te bedienen. Inbouwontvangers zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Ook hier is het belangrijk om van tevoren te bekijken hoe u de lamp wilt bedienen.
Wilt u de lamp kunnen dimmen, zorg dan dat u een dimmer module aanschaft. Deze werken vaak in combinatie met een pulsschakelaar. Slimme stekkers worden ook wel tussenstekkers genoemd. Deze plaatst u tussen het stopcontact en het apparaat. U leest het al, naast lampen kunt u de tussenstekker ook gebruiken voor andere apparaten.
Op die manier kunt u het apparaat op afstand aan- en uitschakelen en zien hoeveel energie er verbruikt is. Let wel op dat u hiervoor een slimme tussenstekker met energiemeting nodig heeft. Met een slimme stekker is het alleen mogelijk om te schakelen. Het is dus niet mogelijk om verlichting te dimmen.
Slimme verlichting is niet alleen geschikt voor binnenshuis. Tegenwoordig ziet u steeds meer slimme buitenverlichting. Van slimme tuinspotjes tot slimme wandlampen, allemaal te bedienen via een app. Met slimme buitenverlichting tovert u uw tuin in enkele seconden om tot een sfeervolle omgeving. U kunt uw bomen in een bepaalde kleur uitlichten en de tuintafel voorzien van een warme wittint.
Dit is allemaal in te stellen via de app op uw smartphone. Naast sfeerverlichting is er ook slimme functionele buitenverlichting. Denk hierbij aan een spotlight die aanspringt bij beweging. Houd bij de aankoop van slimme buitenverlichting goed rekening met de mate van waterdichtheid. Spots die in de openlucht geplaatst worden hebben een hogere waterdichtheid nodig dan bijvoorbeeld inbouwspots in het plafond van uw veranda.
Latest Posts
Byecold 700 Watt Infraroodpaneel Plafond - Wit
Infrarood Verwarming Woonkamer
Spiegelverwarming - Verschillende Afmetingen En Wattages